top of page

BİLGİ NOTLARI

Aşağıdaki notlar, sadece bilgi amaçlıdır. Bu konuda Ünver Hukuk’un yasal bir sorumluluğu bulunmamaktadır, kişilerin bu bilgileri teyit ederek ve güncel duruma göre haklarını kullanmaları/işlem yapmaları gerektiğini hatırlatırız.

1.ELEKTRONİK TEGLİGAT İŞLEMLERİNE İLİŞKİN BİLGİ NOTU
Konu: 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve elektronik tebligat işlemleri
Tarih: 30.06.2024

AÇIKLAMALAR :
1) Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, 23.11.2011 tarihli bir kararında, tebligat, "yetkili makamlar tarafından bir takım hukuki işlemlerin, bunların hukuki sonuçlarından etkilenmesi amaçlanan kimselere kanuna uygun biçimde bildirimi ve bu bildiriminde usule uygun şekilde yapıldığının belgelendirilmesi” olarak tanımlanmaktadır.
Elektronik Tebligat
2) 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nda 2011’de yapılan değişiklikle tebligat çıkarmaya yetkili mercilerce, özel hukuk tüzel kişileri (şirketler), kamu kurum ve kuruluşları, avukatlar, arabulucular, noterler ve bilirkişiler gibi kanun kapsamında yer alan gerçek ve tüzel kişilere tebligatların elektronik yolla iletilmesi şartı/zorunluluğu getirilmiştir. Kanun kapsamındaki bu kişilerin zorunlu olarak UETS adresi alması gerekmektedir.
3) Kanun kapsamında zorunlu olarak UETS adresi alması gereken kişiler dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere de istekleri halinde elektronik tebligat adresi verilmesi düzenlenmiş olup bu halde bu kişilere de tebligatın elektronik yolla yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.
4) Bu kapsamda yapılan tebligatlar, değiştirilemez ve inkâr edilemez şekilde alıcılara tebliğ edilmekte/iletilmektedir.
5) Bu tebligatların yapılabilmesi için kişilerin, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) üzerinden elektronik tebligat adresi alması gerekmektedir.
6) Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
7) Elektronik tebligat, muhatabın adresine ulaştığı anda PTT tarafından muhataba bilgilendirme mesajı iletilir. Bu mesaj kısa mesaj alma özelliği olan telefona ücreti mukabilinde, elektronik posta adresine ise ücretsiz olarak iletilmektedir.
8) Muhatap, elektronik tebligat adresine; güvenli elektronik imzasını kullanarak veya e-Devlet Kapısı üzerinden kimlik doğrulaması yaparak ya da PTT tarafından verilen şifresiyle birlikte tercihine göre SMS veya elektronik posta yoluyla gönderilen tek kullanımlık doğrulama kodunu kullanarak erişir.
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP)
9) KEP, e-posta teknolojik altyapısını kullanan, e-postanın gönderim ve alımına dair kanıtların da oluşturulup saklandığı hukuken geçerli bir e-posta iletim hizmetidir. KEP resmi yazışmaların elektronik ortamda mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde yapılmasına olanak sağlayan bir sistemdir. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi, UETS üzerinden gelen tebligatlara hızlı, güvenli ve pratik cevap verebilme ile bir başka kişiye iletilecek mesajların en kolay, güvenilir ve ispatlı şekilde iletilmesini sağlar.
10) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda M.18/3’de “Tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılır.” hükmüyle noterlerden veya iadeli posta ile yapılan tebligatların kayıtlı elektronik posta ile yapılabilmesi düzenlenmiştir.
11) Standart e-posta sisteminde bazı açık noktalar vardır. Bunlar; kanuni açıdan sınırlı sayıda ve özellikte delil barındırmaları, e-posta ispat sorumluluğunun göndericiye ait olması, e-posta zaman bilgisi gönderi yapılan bilgisayarın zaman ayarlarına bağlıdır ki bu durumun ihtilaflı durumlarda zaman için delil değerini düşürmesi, standart e-postaların içeriklerinin kolaylıkla değiştirilmesidir.
12) KEP’in standart elektronik postadan ek olarak sağladığı fayda; göndericisi görünen kişi/kuruluş tarafından gönderilip gönderilmediği, alıcıya ulaşıp ulaşmadığı ve ne zaman ulaştığı, alıcısı tarafından okunup okunmadığıdır.
13) UETS sadece e-tebligat alabilmek için kurulmuş bir yapıyken UETS’den farklı olan KEP sisteminde kişiler, cevap verme/yeni ileti gönderebilme yeteneğine de sahip olurlar. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresine gönderimi yapılan tebligatlar, eski usullerle yapılagelen tebligat şekilleri ile aynı hukuki nitelikte ve aynı kanıt niteliğindedir. UETS gelen kutusuna düşen tebligatlar, teslim edildikten itibaren 5. günün sonunda, KEP üzerinden gönderilen yazılar ise teslim edildikten 24 saat sonra alıcısı tarafından okundu kabul edilmektedir.

Gerek UETS gerekse KEP üzerinden alınacak tebligatlar ve gönderilecek postalar nedeniyle hak kaybı yaşanmaması (tebliğ tarihi itibariyle itiraz, dava, iptal vb. işlemlere ilişkin yasal sürelerin başlaması nedeniyle) için bu adreslerin takibi konusunda şirketlerde görevlendirme yapılmalı, bu adresler günlük/düzenli olarak bu çalışanlarca takip edilmeli, tebligatlar alındığı an ilgililerine (hukuk) bildirilmeli ve süreç izlenmelidir.

Yukarıdaki hususlarda bilgi edinmenizi, yürüteceğiniz iş/işlemlerin bu unsurlara uygun olarak gerçekleştirilmenizi, bu konuda herhangi bir sorunuz ve danışmak istediğiniz bir konunuz olursa da her zaman bizimle iletişime geçmenizi saygılarımızla rica ederiz.

Av. Arb. Aylin ÜNVER


 

bottom of page